Οι χουρμάδες είναι οι καρποί του φοίνικα Phoenix dactylifera L. ή αλλιώς χουρμαδιά, ενός δέντρου που απαντάται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα ιδιαίτερα της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.Καταναλώνονται από τα αρχαία χρόνια, ιδιαίτερα στις περιοχές της Μεσοποταμίας.
Οι καφετί καρποί της χουρμαδιάς έχουν πολύ γλυκιά γεύση, ακόμα πιο έντονη όταν είναι αποξηραμένοι.
Οι χουρμάδες αποτελούνται κατά 70% περίπου από φυσικά σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη σε ίση αναλογία, γεγονός που τους καθιστά εξαιρετική πηγή ενέργειας. Το υπόλοιπο 20% αποτελείται από πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Οι χουρμάδες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθάνε (όπως και το δαμάσκηνο) στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της χοληστερόλης.
Χάρη στα καλά τους σάκχαρα, χαρίζουν ενέργεια και άρα είναι ιδανικό σνακ για πριν ή μετά την άσκηση.
Δοκιμάστε τους:
Σε κέικ, κουλουράκια, μπάρες δημητριακών και energy balls.
Σε σαλάτες. Δοκιμάστε μία πράσινη σαλάτα με ψιλοκομμένους χουρμάδες, καρύδια, φρέσκο αχλάδι και τρίμμα blue cheese!
Γεμιστούς! Και εδώ οι επιλογές είναι πολλές. Γεμίστε τους αμυγδαλοβούτυρο και τρίμμα φιστικιού Αιγίνης. Ή με το αγαπημένο σας τυρί με μαζί με καρύδια.
Στο πρωινό σας, αφού πρώτα τους ψιλοκόψετε.
• Φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Διατροφική Αξία Ανά 100 gr:
Ενέργεια: 277 kcal
Λιπαρά: 0.15 gr
Κορεσμένα: 0.15 gr
Υδατάνθρακες: 75 gr
Σάκχαρα: 66.0 gr
Πρωτεΐνες:1.81 gr
Αλάτι: 0.00 gr